Årdalstemnet i 50 meters utendørs basseng.

Postet av Førde IL - Symjing den 24. Jun 2018

Øvre Årdal i 50 meters utendørs bassenget vart sesong avsluttingen til symjeklubben. Det har ikkje vore stemne der siden NM i 1997, og det var ein spent gjeng fra Førde som reiste inn til indre Sogn. Ingen av symjarane hadde konkurrert ute før, og fleire hadde sin langbane debut. Også rekruttane fekk sitt stemne i pausen, slik at dei også fekk prøve seg på langbane. I og med at det var første gangen på mange år at det vart arrangert stemne i Årdal, så var det veldig greit at det vart eit ikkje så alt for stort stemne. Arrangøren ville også finne ut korleis det fungerte med elektronisk tidtaking i bassenget, og med innleigd utstyr fra Førde og Volda, så fekk ein til dette. Været kan ingen gjere noko med, og selv om det kunne med fordel ha vert nokre grader varmere i luften, så var det veldig behagelig i vannet. Symjarane koste seg masse ihvertfall. Overnatting på skule hadde dei fleste benytta seg av, og klubbane blanda seg på tvers av kvarandre. Siden det var st.hans på lørdagen, så vart det grilling på bål og grill. Leikar og konkurransar. Jotun symjeklubb (arrangøren) stilte med utstyr til grill og leik. Dei stilte også med både middag og frukost til dei som overnatta på skulen. Alt i alt, var dette ein vell gjennomført helg fra arrangøren sin side, og det kjem garantert til å bli fleire stemne i Årdal i dette bassenget.

 

Førde stilte med ein fin gjeng med symjarar, og det var dei yngste symjarane som skulle imponere denne helga. Kristoffer Myrhol (07) har tatt store steg dette året, og viser ein fremragende bryst teknikk. Bendik Håland (08) har ein meget flott crawl teknikk, og det å sjå desse to gutane svømme er berre å sjå og nyte. 

Vilde Scheflo Kvåle (07) og Nikoline Håland (06) var dei to yngste approberte jentene, og dei fekk også sine saker flott til. Dei vart leda fram av Maren V. Årdal (03) og Stine Myrland (05). Nikoline, Stine og Maren fekk med seg bestemans premier i sine årsklasser.

Gutane fekk også med seg nokre bestemanspremier. Sivert Verhage (02), Anders S. Kvåle (05), Ludvik Guldhav (06) og Kristoffer Myrhol (07) vant i sine årsklasser.

På bildet fv: Kristoffer Myrhol, Arina Leonhardsen, Ludvik Guldhav, Bendik Håland, Sivert Verhage, Reinert Erland, Vilde Kvåle, Stine Myrland, Vilma Guldhav, Maren Årdal, Sturla Myrhol, Simen Grimeland, Nikoline Håland og Øystein Erland. (ikkje tilstede på bildet, men deltok på stemnet: Anders Kvåle, Mathias Holme og Sander Birkeland)



Reinert på AdO cup.

Postet av Førde IL - Symjing den 22. Jun 2018

Reinert S. Erland deltok på første dag av AdO cup i Bergen. Han svømte 4 øvelser, og tok med seg to gull og to sølv. 

På 50 fri svømte han på 28:04 som er ny langbane pers med 8 tideler, som også blei førsteplass på denne øvelsen. Poengomrekna, så ble det likt med kortbane persen. 

50 fly gikk unna på 29:84 som er første gang han er under 30 på langbane, og poenga gir en del meir enn kortbane persen. Det vart førsteplass på denne øvelsen også.

100 bryst gikk litt bak pers med tiden 1:19:21, men det holdt til en andreplass.

1500 fri ble en spennende øvelse. Her diskuterte vi litt taktikk før start, og planen var å legge seg intill banetauet til svømmeren fra Haugesund i banen ved siden av. Han var påmeldt med 1 minutt og 40 sekund bedre pers enn Reinert sin tid, så da tenkte vi at her er det bare å henge på så lenge som mulig. Begge var i samme årsklasse. Reinert vet at han blir bedre og bedre utover i løpene, så det var bare å mobilisere. Åpningen var på 33:7, og han la seg intill banetauet og han la seg ca 5 meter bak som planlagt etterhvert. Avstanden ble opp mot 10 meter, men utover i løpet så nermer han seg, mye takket være noen gode vendinger. Forran siste vending var det heilt likt, og det ble ein durabelig sluttspurt på begge, og med ein avslutning på 33:5 på siste 50, så kom Reinert 4/100 bak sin konkurrent i bana ved siden av. Det var spennande heile vegen, og når det skiller så lite etter 1500 meter, så er det litt bittert, men med ny pers med nesten 2 minutt, så må ein være fornøgd. Ny tid er 19:17:57.




Open water i Sunnfjord.

Postet av Førde IL - Symjing den 10. Jun 2018

Open water er ein symjeform som er heilt i start gropa i Norge. Open water vart med på OL programmet i Beijing med 10.000 meter. Symjedistansen kan virke skremmande på mange, men open water er så mykje meir enn berre langsymjing.

Øystein Erland har i helga vore på det første trener kurset i open water som har vert arrangert i Norge. Det var 10 deltagere på kurset, hvorav alle bortsett fra Øystein var fra Østlandet.

For ca 20 år siden, så var sykkel ein idrett dei fleste var ganske ukjent med, men den har vokst fram til å bli ein stor idrett i Norge. Dette håper vi at open water også skal bli. Det er mykje det samme mønsteret vi ser, at voksne har lyst å trene, at dei søker ut av trenings studio, eller kombinerer dette med andre aktiviteter. Sykkel har gått fra å være ukjent, til å bli ein lagsport. På veien dit, så har mange syklister sykla uendelig mange kilometer på veiene aleine, utsatt seg for farer i trafikken, og noen har desverre også blitt utsatt for alvorlige ulykker. Open water er ein sport som etterhvert som bl.a triatlon har blitt meir og meir populært, også blitt ein sport som mange, spesielt voksne driver med aleine. Vi håper å få samla denne egen aktiviteten i noke meir organisert trening, og på sikt også konkurranse.

Open water er ikkje berre ein individuell konkurranse form. Det er i høgste grad ein lagsport. Denne helgen har vist at hvis ein trener på å samarbeide, så vil ein kunne oppnå mykje gøy i vatnet.  ligge i dragsuget (drafting) akkurat som på sykkel, fungerer veldig bra i vann. rullerer på å ligge fremst. Trene på å ha ein "hare" i svømme delen på ein triatlon, slik som England gjorde under OL i London i 2012, der dei satte gode svømmere inn på laget for å dra frem sine egne triatleter på svømmingen. 

Førde IL Symjing sin målsetting er å få opp eit open water miljø både for voksne og for barn og unge. Vi har mange flotte fjellvatn, og ein fantastisk fjord som det berre er å benytte seg av. Sanden i Naustdal er meget godt egna til denne aktiviteten, spesielt for barn, men også for vaksne. 

Ein del av treningen vil foregå i basseng når det ikkje er forhold til å symje ute, men når temperaturen tilseie at det er forsvarlig å trene ute, så vil vi flytte treningene utendørs. Vi vil ha fokus på lagspillet, det å gjere kvarandre gode, gjere deltakarane beviste på egen sikkerhet og selvsagt lære å symje betre. Open water er ein heil års idrett, og for noken så kan det være ein målsetting om å kunne delta på arrangement i utlandet på vinterstid, når det er fin temperatur andre steder enn her i Norge. 

Mange arrangement har mange kortere distanser. Alt fra barne distanser på nokre få hundre meter, til over 10.000 meter. Glommadyppen på 10.000 meter har også 6000 og en 2000, Ulvøen rundt er en open water konkurranse på ca 2500 meter. 

Nokon av desse konkurransene krever også at ein har deltatt på noe tilsvarende før, eller at ein er kvalifisert via wet card. Øystein har kompetanse til å sertefisere svømmerer til å delta i slike konkurranser, og det vil være ein av målsettingane å få flest mulig kvalifisert til wet card gold, som gjer at ein kan melde seg på konkurranser på dei lengste distansane. 

Bildet viser kursdeltakarane saman med ein av instruktørane, etter ute økten dei hadde i Sognsvann i Oslo i helga. 

Hvis du har hatt ein draum om å delta på Ironman eller springe ein marathon, så kvifor ikkje utfordre deg sjøl til å klare ein mil symjing?

Følg med utover sommaren/hausten på Facebook for meir informasjon om kurs og trening. Vi starter med crawl kurs, for voksne til hausten, for dei som er heilt i startfasen og vil lære crawl. Og vi kjem til å begynne så smått med nokre samliger i open water, for dei som er inntressert i å vite litt meir om dette. Ta gjerne kontakt med Øystein Erland eller Førde IL Symjing på facebook for meir informasjon.



Førdesprinten 2018

Postet av Førde IL - Symjing den 4. Jun 2018

Førdesprinten 2018 vart ein av dei utgavene som blir huska for den høge deltakinga, dei gode prestasjonene, heile sju heat på mix stafetten og den veldig varmen i hallen. Med syden temperaturer ute, og over 250 deltakarar inne med tillhørande publikum, så måtte det bli eit drivhus av dimensjonar i helga. Heldighvis, så hadde vaktmesteren nok kaldt vann i magasinet, til å kjøle ned temperaturen med fleire grader. 

Bestemanns premiene gjekk til Reinert Solheim Erland fra Førde i 2004 års klassen for gutter, på distansen 50 bryst med 432 poeng.  For jentene så vart det Oda-Kristin Froestad fra Arna SLK i 2007 års klassen for jenter på distansen 50 fri med 260 poeng. 

Førde stilte med ca 50 svømmera inkludert rekruttene, noko som er veldig bra. Mange satte flotte personlige rekorder, og noken fekk sin første tid på enkelte distanser.

I 2002 klassen var det Sivert S. Verhage som tok seieren på 100 fri. Han var inne på 58:55 og i tillegg tok han også tre andreplasser, og ein tredjeplass. 

Daniel Johnpillai (03) tok to førsteplasser og sju andreplasser i sin årsklasse. Han satte også fleire PR. 

Oliver Øksland (04) tok også sine første Nordsjøkrav, og han enda opp med heile tre krav denne helga. På 50 fri, 50 rygg, og 100 rygg. Reinert S. Erland (04) tok også nokre nye krav, på 100 rygg og 100 IM, så no har han totalt 11 krav. Reinert deltok også på alle øvelsane, og begge stafettane, og tok heim 9 individuelle gull, og to stafett gull samt bestemanns premien. Han satte også fleire gode personlige rekorder. Simen Furseund Grimeland tok ein andre plass, og to tredjeplasser, og satte tre nye PR. Nikolai Hvidsten satte 5 PR, og tok ein andre og ein tredjeplass.

på bildet: Reinert S. Erland (nærast kamera) og Oliver Øksland (th) på starten av 100 rygg.

Anders S. Kvåle (05) fortsetter å knuse sine personlige rekorder, og tok 5 førsteplasser og to andreplasser. Han er heller ikkje langt unna Nordsjøkrav, og med aktiv sommerferie, og god trening i høst, så er det ikkje utenkelig at han også blir med til Kristiansand i November. Sondre H. Kriken (05) tok også fire tredjeplasser og mange nye PR. Aksel Bjørkhaug (05) gjorde ein meget god 50 bryst, og var svært nær en andre plass, det skilte berre nokre få tideler, så det blei ein flott fjerdeplass. Han tok også fleire PR.

Andreas Hvidsten (06) deltok på seks øvelsar, og tok heim førsteplassen på alle øvelsane. Han forbedra seg på tre øvelsar. I 2006 kalssen for gutar, så tok også Edvard Aamot og Ludvik Guldhav kvar sin førsteplass. 

Vetle Haram Malterud (07) tok to førsteplasser og tre tredjeplasser, han forbedra seg på alle distanser han var med på.

Stafettlaget til guttene på 4x50 lag medley tok førsteplassen. På laget svømte Simen Furesund Grimeland, Reinert S. Erland, Sivert S. Verhage og Oliver Øksland. Det samme gjorde 4x50 fri mix laget til Førde med, Simen Furesund Grimeland, Maren V. Årdal, Reinert S. Erland og Sivert S. Verhage.

Jentene var også tallrike, nok til å stille to stafett lag. Maren V. Årdal (03) stakk av med tre andreplasser, og fleire personlige rekorder. Helena R. Hovland (04), Ingrid Levie Vegsund(05), Stine Myrland (05) og Nikoline Håland fekk også mange nye personlige rekorder.  Dei yngre jentene har også gjort det veldig bra og forbedra seg mykje. Vi kan vente oss bra med jentene i framtida. Dei har nokre store jenter i klubben å sjå opp til, og det er bra med noke å strekke seg etter. Jentestafett laget på 4x50 medley tok ein flott sjetteplass. På laget svømte Vilde S. Kvåle, Helena R. Hovland, Stine Myrland og Maren V. Årdal.

Tilreisande klubbar har kosa seg i Førde i helga. Dei har grilla, vert i klattreparken, kjølt seg ned i elva, og nytt det fine været. Brattvåg symjeklubb, sykla i to dager fra Volda for å komme hit på stemne. Det er ein prestasjon berre det, når ein tenke på at dei fleste er veldig unge. Kjekt å sjå klubbar som ikkje har vert i Førde siden 90 tallet, slik som Voss symegruppe. Voss som har fått ny flott symjehall, har no eit veksande miljø, og det er kjekt å sjå at dei har så mange gode symjarar. 

Jotun stilte også med fleire symjarar, og også dommar aspirantar. Etter at Jotun for nokre veke sidan arrangerte dommar kurs, så var det tid for aspirant tida for dei nyutdanna. I alt var det 5 aspirantar på stemnet, hvor av 4 var med på alle 4 øktene. Den siste mangla berre ein økt, så han vart uteksaminert til krettsdommar iløpet av første dag.

Alle funskjonærande gjorde ein strålande jobb i varmen, både med å servere frukt og drikke, ta tider, sørge for premieutdeling, organisering og dømming. Og ikkje minst når det var som på det varmaste, og teknikken tok ein liten pause, så holdt Mardon S. Erland og Olaug Stubhaug hodet kaldt og fekk gang i stemnet. Dei satt til langt utpå kvelden og overførte resultenene manuelt, inn på livetiminga etter stemnet.

På bildet: Olaug Stubhaug og Mardon S. Erland.