Open water i Sunnfjord.

Postet av Førde IL - Symjing den 10. Jun 2018

Open water er ein symjeform som er heilt i start gropa i Norge. Open water vart med på OL programmet i Beijing med 10.000 meter. Symjedistansen kan virke skremmande på mange, men open water er så mykje meir enn berre langsymjing.

Øystein Erland har i helga vore på det første trener kurset i open water som har vert arrangert i Norge. Det var 10 deltagere på kurset, hvorav alle bortsett fra Øystein var fra Østlandet.

For ca 20 år siden, så var sykkel ein idrett dei fleste var ganske ukjent med, men den har vokst fram til å bli ein stor idrett i Norge. Dette håper vi at open water også skal bli. Det er mykje det samme mønsteret vi ser, at voksne har lyst å trene, at dei søker ut av trenings studio, eller kombinerer dette med andre aktiviteter. Sykkel har gått fra å være ukjent, til å bli ein lagsport. På veien dit, så har mange syklister sykla uendelig mange kilometer på veiene aleine, utsatt seg for farer i trafikken, og noen har desverre også blitt utsatt for alvorlige ulykker. Open water er ein sport som etterhvert som bl.a triatlon har blitt meir og meir populært, også blitt ein sport som mange, spesielt voksne driver med aleine. Vi håper å få samla denne egen aktiviteten i noke meir organisert trening, og på sikt også konkurranse.

Open water er ikkje berre ein individuell konkurranse form. Det er i høgste grad ein lagsport. Denne helgen har vist at hvis ein trener på å samarbeide, så vil ein kunne oppnå mykje gøy i vatnet.  ligge i dragsuget (drafting) akkurat som på sykkel, fungerer veldig bra i vann. rullerer på å ligge fremst. Trene på å ha ein "hare" i svømme delen på ein triatlon, slik som England gjorde under OL i London i 2012, der dei satte gode svømmere inn på laget for å dra frem sine egne triatleter på svømmingen. 

Førde IL Symjing sin målsetting er å få opp eit open water miljø både for voksne og for barn og unge. Vi har mange flotte fjellvatn, og ein fantastisk fjord som det berre er å benytte seg av. Sanden i Naustdal er meget godt egna til denne aktiviteten, spesielt for barn, men også for vaksne. 

Ein del av treningen vil foregå i basseng når det ikkje er forhold til å symje ute, men når temperaturen tilseie at det er forsvarlig å trene ute, så vil vi flytte treningene utendørs. Vi vil ha fokus på lagspillet, det å gjere kvarandre gode, gjere deltakarane beviste på egen sikkerhet og selvsagt lære å symje betre. Open water er ein heil års idrett, og for noken så kan det være ein målsetting om å kunne delta på arrangement i utlandet på vinterstid, når det er fin temperatur andre steder enn her i Norge. 

Mange arrangement har mange kortere distanser. Alt fra barne distanser på nokre få hundre meter, til over 10.000 meter. Glommadyppen på 10.000 meter har også 6000 og en 2000, Ulvøen rundt er en open water konkurranse på ca 2500 meter. 

Nokon av desse konkurransene krever også at ein har deltatt på noe tilsvarende før, eller at ein er kvalifisert via wet card. Øystein har kompetanse til å sertefisere svømmerer til å delta i slike konkurranser, og det vil være ein av målsettingane å få flest mulig kvalifisert til wet card gold, som gjer at ein kan melde seg på konkurranser på dei lengste distansane. 

Bildet viser kursdeltakarane saman med ein av instruktørane, etter ute økten dei hadde i Sognsvann i Oslo i helga. 

Hvis du har hatt ein draum om å delta på Ironman eller springe ein marathon, så kvifor ikkje utfordre deg sjøl til å klare ein mil symjing?

Følg med utover sommaren/hausten på Facebook for meir informasjon om kurs og trening. Vi starter med crawl kurs, for voksne til hausten, for dei som er heilt i startfasen og vil lære crawl. Og vi kjem til å begynne så smått med nokre samliger i open water, for dei som er inntressert i å vite litt meir om dette. Ta gjerne kontakt med Øystein Erland eller Førde IL Symjing på facebook for meir informasjon.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.